Invloedrijke zwerfafvalraper Dirk Groot nummer 1 in Duurzame 100
Zwerfafvalraper Dirk Groot is de nieuwe nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Daarmee is Groot, alias de Zwerfinator, winnaar van de ‘top van onderop’, de lijst van de belangrijkste groene en duurzame burgerinitiatieven in Nederland. Het is de eerste keer dat Trouw een ‘top van onderop’ publiceert in plaats van een lijst van vooral mensen die aan de knoppen zitten.Groot maakt indruk op de jury met zijn haast wetenschappelijke analyse van de rotzooi die op straat ligt. Sinds 2014 legt Groot alles wat hij vindt vast in een app. Hij maakt rapporten en landkaarten van de stromen afval zoals blikjes, flesjes, frietbakjes en bestookt daar bedrijven en overheden mee.
De inspanningen van de Zwerfinator hebben invloed op beleid, zo constateert de onafhankelijke jury. Inmiddels is mede door de inspanningen van Groot duidelijk dat het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes in Nederland onontkoombaar is. Fastfoodketen McDonald’s probeert nu met advies van Groot de vervuiling door hun producten die via McDrives verkocht worden, terug te dringen.
De top van de Duurzame 100 is zojuist bekend gemaakt tijdens een festival van Trouw en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en hier te bekijken. Dirk Groot reageerde verrast op zijn huldiging. “Ik kan alleen maar zeggen: voor alle zwerfafvalrapers, power to the pickers!”, riep hij tegen de zaal. “Met onze data brengen we dingen in beweging, aldus Groot. “We hebben ervoor gezorgd dat een snoepfabrikant overgaat naar papieren verpakkingen. Mijn cijfers worden gebruikt in staatsschulddiscussies en tot in de kamer van de staatssecretaris aan toe. Met die data laten we zien wat er aan de hand is, aan politici, maar ook aan de rest van de wereld.”
Op nummer 2 in de lijst van burgerinitiatieven staan de klimaatspijbelaars. De jury is geïmponeerd door de beweging die een groepje scholieren uit Den Haag in korte tijd op gang heeft weten te brengen. Niet alleen mensen die praktisch aan de slag gaan zijn belangrijk voor verduurzaming van Nederland, constateert de jury, de jonge actievoerders wijzen de zittende macht erop dat het om hun toekomst gaat en maken zo meer mensen bewust van het probleem.
Het Wormenhotel
De derde plek is voor Wormenhotel, een makkelijk kopieerbaar recept om ook in een stedelijke omgeving zonder biobakken afval om te zetten in vruchtbare compost. Daarnaast scoorden een aantal voedselinitiatieven hoog, zoals het idee voor Voedselbossen en de Herenboeren. Dat zijn oplossingen die elders ook toepasbaar zijn, stelt de jury. Een Voedselbos kan met relatief weinig grond en onderhoud veel verschillende gewassen bergen. De Herenboeren telen voedsel waarbij consumenten eigenaar zijn van de boerderij en invloed hebben op wat er geproduceerd wordt.
In de Duurzame 100 van onderop zijn verder veel groene initiatieven te vinden, van klein en creatief, zoals het redden van struiken van bouwplaatsen, tot groot en indrukwekkend zoals Mooi Binnenveld, een natuurherstelproject in Wageningen. Ook opvallend zijn de hoge noteringen voor circulaire projecten zoals de modebibliotheek Lena en Recycle Sint, dat op allerlei plekken gebruikt speelgoed laat rondgaan.
In de vorige tien edities van de Duurzame 100 stonden vooral de professionals centraal, de mensen die in bedrijven, overheden, ngo’s of universiteiten invloed uitoefenen op het gebied van duurzaamheid en natuur. Nu zet Trouw de schijnwerpers op de beweging van onderop, al die mensen die zelf, in hun vrije tijd, aan de slag gaan met een energiecoöperatie, natuur in de buurt of het redden van voedsel en spullen.
Bron: Trouw.nl