Breda Zwerfafval VRIJ in 2030

De werkgroep Stadsjutters Breda, onderdeel van Natuur en Milieuvereniging Markkant Breda is sinds 2018, samen met de Gemeente Breda, actief op zoek naar een weg om de stadzwerfafval-vrij te maken. Dit door zwerfafval te voorkomen. Om hun doel te bereiken brengen de Stadsjutters, al monitorend met behulp van de app Litterati, in kaart wat, wanneer en waar ligt zodat daaruit kan worden geanalyseerd waarom het er ligt. Als we weten wie het probleem veroorzaakt is het mogelijk te zoeken naar oplossingen. Uit de tot op heden verzamelde data (een kleine 100.000) kunnen we concluderen dat zwerfvuil een afspiegeling vormt van enerzijds het aanbod van producten in winkels/kantines/snackbars/etc. enanderzijds het gedrag van bezoekers van een locatie. Het gedrag wordt bepaald door leeftijd, S.E.S., aanbod van prullenbakken, enz. Zwerfvuil varieert in intensiteit. Het kent hotspots en afval luwe locaties en momenten.

Klik hier voor volledige artikel >

Foto: team Stadsjutters Breda met Steven de Vet in het midden